Pagina 1 van 2

vraag 25

Geplaatst: 13-05-2017 12:41
door ryannewiener@gmail.com
Met openheid wordt bedoeld dat er meer controle en discussie is bij proefdiermensen.


Wat doen jullie met een dergelijk antwoord?

Geplaatst: 13-05-2017 12:43
door Matthijs603
Goed rekenen.

Geplaatst: 14-05-2017 11:08
door Matthijs603
Een aantal leerlingen lijkt te denken dat er maar 1 'proefdierbedrijf' is en dat de medewerkers binnen dat bedrijf meer met elkaar moeten overleggen. Dat dit niet het geval is, staat alleen impliciet in alinea 4 (Venray als mogelijk centrum). Verder wordt overal gesproken over 'het' proefdierlab.

Kunnen we leerlingen de gebrekkige voorkennis aanrekenen? (Of sterker nog: zou het zelfs niet zo kunnen zijn dat er ook binnen een lab meer openheid moet zijn? Sowieso: 'binnen de muren' vind ik een matig gekozen vorm van beeldspraak als er letterlijk ook buiten de muren van een lab meer openheid moet zijn. Hier had nog wel een bijvoeglijke bepaling bij gemogen).

Geplaatst: 14-05-2017 11:12
door Tinka
Matthijs, daar hebben mijn leerlingen ook last van, maar ik vind dat niet fout. Zelfs het antwoord is hier niet duidelijk over: er moet informatie uitgewisseld worden met collega's. Waar die collega's dan precies werken, maakt niets uit (en wordt niet gespecifieerd).

Geplaatst: 14-05-2017 11:15
door Matthijs603
Bedankt, goed punt! Dan ga ik deze vragen ook alsnog goed rekenen.

vraag 25

Geplaatst: 14-05-2017 11:19
door Tineke
En wat te doen met antwoorden waarin openheid binnen de muren wordt uitgelegd als openheid tussen proefdiermensen en centrale instanties / commissies?

Geplaatst: 14-05-2017 11:35
door nikky
Tinka schreef:Matthijs, daar hebben mijn leerlingen ook last van, maar ik vind dat niet fout. Zelfs het antwoord is hier niet duidelijk over: er moet informatie uitgewisseld worden met collega's. Waar die collega's dan precies werken, maakt niets uit (en wordt niet gespecifieerd).
Wauw! Goed gelezen, Tinka! Dank voor je antwoord! Ik ga nu toch een paar vragen goed rekenen :)

Geplaatst: 14-05-2017 11:37
door nikky
Het probleem bij deze vraag is dat de leerlingen massaal over het woord onderling in de tekst heen blijken te lezen :(
Dat zou kunnen komen, omdat tekst 1 te lang en te veel is geweest voor de leerlingen...

Geplaatst: 15-05-2017 14:04
door Jolanda
Tineke, ik ben geneigd het fout te rekenen als er overheidsinstanties bij komen. Dan gaat het niet meer om collega's onderling. Anderzijds zou je met enige lenigheid uit de tekst kunnen afleiden (regel 62 overleg over de verplichtingen, laatste regel over bellen bij twijfel) dat contacten met overheid/commissies ook tot openheid tussen vakcollega's wordt gerekend. Lastig dus.

Geplaatst: 15-05-2017 14:35
door mnt
En wat doen jullie met deze of soortgelijke antwoorden:

- Openheid binnen de muren betekent dat men niet zo geheimzinnig moet doen over de behandeling van proefdieren.
- Er wordt bedoeld met die openheid dat proefdierwerk ook aan andere mensen gezien moet worden en niet alleen aan de mensen die er werken.
- Met die openheid binnen de muren wordt bedoeld dat er vragen gesteld kunnen worden over proefdierwerk en dat daar antwoord op gegeven wordt zodat je het beter begrijpt.
- Met de openheid binnen de muren wordt bedoeld dat als (ja, ik weet, een formuleerfout) er mensen komen ze dan eerlijk vertellen en laten zien wat er gebeurt met de proefdieren. Fout, toch?
- Met deze openheid binnen de muren wordt bedoeld dat niet alles binnen het bedrijf blijft, maar ook voor andere mensen leesbaar en zichtbaar is.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.